engineering-pictures-12
engineering-pictures-12
previous arrow
next arrow

Jegyzőkönyv 2023-03-06

Utoljára frissítve: 3 hónap

EMLÉKEZTETŐ

 

Készült: a 2023. március 06.-án, a Baranya Megyei Mérnöki Kamara elnökségi ülésén, a BMMK tárgyalójában tartott Elnökségi ülésről.

 

Jelen vannak jelenléti ív szerint:

Az elnökségi tagok: Bocz Gábor, Lenkovics László, Baumann Mihály, Feilné Győry Zsuzsa, dr. Jaczó Zoltán, Répás Balázs, dr. Szabó Éva Ibolya, Horváth Lajos, dr. Winkler Ervin titkár

 

Tárgy: Elnökségi ülés

Napirendi pontok:

  1. Őszi plakát kiállítás

Előterjesztő: Bocz Gábor elnök

 

A BMMK őszi plakátkiállításához a Széchenyi téri helyszínt az önkormányzat térítésmenetesen biztosítja. A rendezvényen megjelenítő szervezeteket fel kell keresni és egyeztetni kell velük a megjelenési lehetőség tartalmát és formai kötöttségeit. A poszterek előállítása és tervezése érdekében ajánlatokat kell bekérnünk, a tartalmakat pedig kamarai oldalról felügyelnünk szükséges.

 

  1. Szakcsoporti beszámolók előkészítése

Előadó: Bocz Gábor elnök

 

A területi kamarának évente legalább egy alkalommal küldöttgyűlést kell tartania. Az MMK küldötteknek május 24. napján jár le a mandátumuk, így ezen pozícióra vonatkozóan is ki kell terjednie a küldöttgyűlési feladatnak. A küldöttgyűlési anyagok összeállítást meg kell kezdeni, a szakcsoporti beszámolok bekérésével.

 

  1. MMK beszámoló

Előadó: Baumann Mihály elnökségi tag

 

A globalizáció folyamatai már 2010-ben felgyorsultak, a kelet-nyugati irányú kapcsolatok erősödtek és ezen találkozások tranzitrégiójában fekszik Magyarország, ehhez kell alkalmazkodnunk. A gazdasági kapcsolatok irányítása a régióban a Kárpátoktól északra Lengyelországhoz tartozik, de attól délre ezt Magyarországnak kell átvennie, kiegészítve az Európába tartó közlekedési, kereskedelmi korridorokat, a kelet-nyugati mellett az észak-déli kapcsolatokra is fókuszálva, mint például a Budapest-Belgrád vasútvonal. Az Építési és Közlekedési Minisztérium három jogszabálya ehhez teremt alapot – mondta el a Portfolió Építőipar 2023 konferencián Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár, az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese március 30-án.

 

Háromoldalú stratégiai együttműködési megállapodást kötött március 29-én az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft., az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a Magyar Mérnöki Kamara. A megállapodás szerint a szervezetek az építésgazdaság és épített környezet fenntartható fejlesztése érdekében közös célokat határoznak és valósítanak meg, az együttműködés alapja pedig a szervezetek széles körű szakmai tevékenysége és integrációs képessége. Az együttműködési megállapodást a Construma szakvásáron, az ÉMI standján írták alá.

 

  1. Tájékoztató a mérnök tovább-képzésekről, valamint a további programról

Előterjesztő: Feilné Győry Zsuzsanna elnökségi tag

 

A kamaránk januártól már kikerült az ÁFA körből, melynek alapján a képzési díj adómentes. A tagok számára kedvezményes 2.000.- Ft, míg a nyilvántartottak számára 8.000.- Ft a továbbképzés, ösztönzve ezzel a nyilvántartottak számára a kamarai tagsághoz kapcsolódó további előnyök megismerését. A képzések folyamatosan kerülnek regisztrációra és meghirdetésre a szakmagyakorlók részére.

 

  1. Cégbírósági eljárás

Előadó: Dr. Winkler Ervin titkár

 

Az ülés tartása nélküli küldöttgyűlés 2023. február 28. napjával – eredményesen – lezárult, melynek alapján a területi kamara nevének „vármegyei” változására vonatkozó törvényszéki eljárást e hónap elején megindítottuk.

 

  1. Határozat hozatal a tagfelvételekről és jogosultságokról

Előadó: Dr. Winkler Ervin titkár

 

A mai ülésen tagsági felvétel és jogosultság jóváhagyás tárgyában benyújtott kérelem hiányában nem volt szükség testületi döntésre.

 

  1. Egyebek

Következő ülés időpontja: 2023. 04. 06. 15.00.

 

kmf.

Az Emlékeztetőt összeállította:

Dr. Winkler Ervin