Slider

RENDKÍVÜLI TÁJÉKOZTATÓ

Utoljára frissítve: 4 hónap

RENDKÍVÜLI TÁJÉKOZTATÓ A VESZÉLYHELYZETTEL ÖSSZEFÜGGŐ KAMARAI INTÉZKEDÉSEKRŐL

A Kormány a koronavírus járvány második hulláma elleni védekezés részeként a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel 2020. november 4-től ismét veszélyhelyzetet hirdetett. Az Országgyűlés a 2020. évi CIX. törvény elfogadásával 2020. november 11-én a kihirdetett veszélyhelyzetet megerősítette, továbbá a veszélyhelyzet ideje alatt elfogadott rendeletek érvényességét egységesen 90 napban állapította meg.

A mérnöki kamarára, illetve a kamarai ügyintézésre vonatkozó legfontosabb szabályokat egyrészt a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020 (XI.10.) Korm. rendelet, másrészt pedig a veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról szóló 500/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet tartalmazza.

Ügyintézés a veszélyhelyzet ideje alatt

Mind a területi mérnöki kamarák, mind az országos kamara titkársága, illetve munkatársai a feladataikat a veszélyhelyzet ideje alatt javarészt távmunkában, online módon látják el. Kérjük a kamarai tagokat és a nyilvántartottakat, hogy az ügyeiket elsősorban elektronikus úton intézzék. Az egyes konkrét ügyintézési módokról és lehetőségekről kérjük, hogy mindenki érdeklődjön a területi kamarájánál (vagy országos kamarai ügy esetén az országos titkárságnál).
Országos kamara hírei, elérhetőségei: https://mmk.hu
Területi kamarák közvetlen elérhetőségei: https://www.mmk.hu/szervezet/megyei_kamarak

Továbbképzések

A november 11-én életbe lépett járványügyi szabályokat figyelembe véve a kamarai továbbképzések személyes részvétellel további intézkedésig nem szervezhetők és nem tarthatók meg. Ugyanakkor a járvány első hullámának a tapasztalatait is figyelembe véve ma már a legtöbb területi kamara online módon is biztosítja a szakmai továbbképzéseken való részvétel lehetőségét. A továbbképzési naptárunkban jelenleg is közel 30, online módon elérhető szakmai képzés áll rendelkezésre. Kérjük, keressék ezeket a rendezvényeket!

Továbbképzési naptár elérhetősége: mmk.hu/szolgaltatasok/tovabbkepzes/naptar

Kérjük, hogy ha az egyes képzésekkel kapcsolatban van kérdése, közvetlenül a képzést szervező területi mérnöki kamarát keresse a képzés adatlapján megadott elérhetőségek valamelyikén!
A korábban is elsősorban online formában elérhető kötelező jogi továbbképzés természetesen továbbra is zavartalanul működik, ennek a részleteiről a https://mmk.hu/kepzesek/online oldalon tájékozódhatnak.

Beszámolók és vizsgák

A beszámolók és más jogosultsági vizsgák szervezését a tavaszi járványhoz hasonlóan felfüggesztettük, erről az eddig bejelentkezett vizsgázókat közvetlenül is értesítettük.

A kamara a vizsgák esetében is megkezdte a felkészülést az online formában lebonyolítható vizsgákra való áttérésre,ugyanakkor ennek a legtöbb esetben jelenleg jogszabályi akadálya van. Ezeknek a jogi akadályoknak a mielőbbi lebontását már kezdeményeztük a jogalkatónál. Amint az online vizsgáztatás lehetővé válik, a vizsgák a jelenlegi veszélyhelyzeti szabályozás fennmaradása esetén is folytathatók lesznek.

Természetesen a vizsgára jelentkezetteket, valamint a következő időszakban jelentkezni szándékozókat nem érintheti hátrányosan a jelenlegi helyzet, így az ő esetükben a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokra vonatkozó rendeleti szabályokat fogjuk alkalmazni. Ennek megfelelően az a szakmagyakorló, akinek a vizsga teljesítésére kiszabott egyéves határideje a veszélyhelyzet idején járna le, a vizsgáját a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig teljesítheti.

A vizsgákkal kapcsolatos aktuális információkat elérheti az országos kamara honlapján:
mmk.hu/ugyintezes/vizsga

Geodéziai minősítések meghosszabbítása

A veszélyhelyzet ideje alatt, 2020. november 18-án jár le több száz olyan geodéziai tervező és szakértő jogosultsága, akik ezeket a jogosultságaikat az egyéb célú földmérési és térképészeti tevékenységgel összefüggő szakmagyakorlás részletes szabályairól szóló 327/2015. (XI. 10.) Korm. rendelet 2015-ös hatálybalépésekor, átsorolással szerezték meg.

Tekintettel arra, hogy az ő esetükben – más szakmagyakorlási jogosultságokkal ellentétben – a hosszabbításhoz minden esetben külön kérelem beadására van szükség, szintén a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokra vonatkozó rendeleti szabályokat fogjuk alkalmazni.

Ennek megfelelően az a geodéziai tervező vagy szakértő, akinek a tervezői vagy szakértői engedélye a veszélyhelyzet idején járna le, az ennek a meghosszabbítására vonatkozó kérelmét a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig nyújthatja be a területi mérnöki kamara titkára részére. A kérelem benyújtására vonatkozó egyéb kérdések esetén kérjük, hogy keressék közvetlenül a területi mérnöki kamarákat.

Gázszerelő igazolványok meghosszabbítása

A fennálló veszélyhelyzetre tekintettel az általános ügyintézéshez hasonlóan a gázszerelői nyilvántartással összefüggő személyes ügyfélfogadás is átmenetileg szünetel. Kérjük, hogy amennyiben rendelkezik ügyfélkapu belépéssel, a bejelentését ebben az időszakban elsősorban elektronikus úton, E-PAPIRON (https://epapir.gov.hu) keresztül kezdeményezze.

A gázszerelő igazolványok esetében szintén alkalmazandók a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokra vonatkozó rendeleti szabályok, azaz a veszélyhelyzet idején lejáró igazolványok a veszélyhelyzetet követő 60. napig érvényesek.

További részleteket a weben lévő tájékoztatónkban olvashat:
https://mmk.hu/ugyintezes/gazszerelo-nyilvantartas

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA
1117 Budapest, Szerémi út 4.  •  mmk.hu  •  info@mmk.hu  •  Telefon: +361 455 7080